Jobba hos oss

Att arbeta på och med spårvägen innebär stort enskilt ansvar. Men det innebär också att man ingår i ett team. Den samlade insatsen värderas och mäts, bland annat i form av kundnöjdhet och punktlighet. I båda dessa mätningar ligger Stockholms Spårvägar i topp bland trafikutövare i Stockholmsområdet.

Vill du jobba hos oss?
I högerspalten hittar du eventuella jobbannonser.

Se filmerna om Linje 7 och 21 och om vad några av våra medarbetare säger om sina arbetsuppgifter.

Spårvagnskonduktör
Som konduktör är du vårt ansikte utåt. Du ansvarar för försäljning och visering av giltigt färdbevis samt att ge service till resenärerna. I mötet med resenärerna har du en utpräglad serviceroll. Du är noggrann och ordningsam samt förstår vikten av att passa tider.

Arbete på obekväma tider samt helger och storhelger ingår då spårvägstrafiken är igång i stort sett dygnet runt.

Utbildning får du av oss. Du ska vara över 18 år och genomgått minst 2 år på gymnasium, med godkända betyg i matematik, svenska och engelska, då du i det dagliga har kontakt med resenärer av alla slag.

Spårvagnsförare
Arbetet som spårvagnsförare är ansvarsfullt och kan vara krävande och stressigt men det ger mycket tillbaka. Det gäller att vara skärpt när andra trafikanter dyker upp i spåret och samtidigt kunna bemöta resenärer och kollegor på ett trevligt och professionellt sätt. Det är inte tekniskt svårt att köra spårvagn men du måste ha stora kunskaper om vagnarna, banan och dess säkerhetsbestämmelser. Utbildning i detta får du av oss.

Arbete på obekväma tider samt helger och storhelger ingår då spårvägstrafiken är igång i stort sett dygnet runt.

Du måste klara lämplighetstest och de medicinska kraven enligt Transportstyrelsen. Den obligatoriska läkarundersökningen omfattar bland annat syn-, hörsel-, diabetes- och drogtest. Förare måste ha fyllt 20 år, ha körkort minst klass B samt god körvana. Man ska ha genomgått minst 2 år på gymnasium eller ha motsvarande kunskaper samt kunna uttrycka sig mycket väl i svenska språket, både tal och skrift.

Trafikledare
Arbetet som trafikledare är ansvarsfullt och krävande men samtidigt stimulerande. Funktionen är bemannad dygnet runt under årets alla dagar.

Det ställs stora krav på simultankapacitet, samarbete och självständigt agerande. Du måste kunna arbeta under stress men ändå hålla en hög kvalitet på arbetet. Du ska ha god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift. Du bör ha goda erfarenheter av att arbeta med PC-baserade system. För att bli trafikledare måste man först ha kompetens och behörighet som spårvagnsförare. Vidare krävs gymnasiekompetens eller motsvarande med godkända betyg i svenska, engelska och matematik.

Fordonstekniker
Fordonsunderhållsverksamheten syftar till att hålla vagnparken i tillgänglig och i driftdugligt skick dygnet runt, året runt. Det finns funktioner för beredning och planering, reservdelar och inköp samt instruktioner och provning.

Montörsteamet består av såväl natt- som dagmontörer och skiftgående montörer; alla är mobila och har sina arbetsplatser på depåerna, både på Lidingö och Djurgården.

Fordonsunderhållet utförs av kvalificerade montörer där ett grundläggande krav är genomgången 3-årig ellära på gymnasienivå eller motsvarande med minst godkänt betyg. Nyanställd montörspersonal får vagn­underhållsutbildning för våra olika vagntyper A34, A35, A36.

 

Är du vår nya gruppchef?

AB Stockholms Spårvägar driver på Trafikförvaltningens uppdrag linjetrafik med spårvagn på Spårväg City och Lidingöbanan. Dessutom driver vi den museala trafiken Djurgårdslinjen och en egen bussdivision. Inom Stockholms Spårvägar arbetar ca 150 personer med trafiken på Spårväg City och Lidingöbanan. De stora personalgrupperna är förare och konduktörer med omkring 50 inom respektive grupp. Övriga personalgrupper är underhållspersonal, trafikledare, arbetsledning och administration. Vi fortsätter vår satsning på ständig utveckling och är just nu inne i en spännande tillväxtfas och söker därför en gruppchef till vår trafikledning.

Arbetsuppgifter

Rollen som gruppchef är en funktion där samarbete och kommunikation med din personalgrupp och övriga gruppchefer är nyckeln till framgång. Du leder normalt en av personalgrupperna och bidrar till att utveckla varje medarbetare inom yrket så att arbetet upplevs positivt och utvecklande för såväl den enskilde medarbetaren, företaget och våra kunder. Du ingår i driftledningsgruppen och är den huvudsakliga kontaktytan mellan ledning och personal. Då vår verksamhet sträcker sig över dygnets alla timmar och på flera depåer innebär arbetet tjänstgöring både tidig morgon, sen kväll och på helger.

Som gruppchef har du bland annat följande uppgifter och leveranser:

  • I samarbete med utbildningsavdelningen, utbilda och genomföra moment i introduktion av våra nya medarbetare.
  • Följa upp och coacha dina medarbetare i sina arbetsuppgifter.
  • I möte och samtal med den enskilde medarbetaren ge ett professionellt bemötande och stöd.
  • Följa upp och handlägga frånvaro och återgång efter längre tids frånvaro.
  • Genomföra utvecklingssamtal med varje enskild medarbetare.
  • Sammankalla och leda arbetsplatsträffar.
  • Medverka vid rekrytering av nya medarbetare.
  • Delta eller leda projekt, förändringsarbeten och övriga aktiviteter inom verksamheten.
  • Följa upp nyckeltal och arbeta mot att hålla och helst överträffa de mål som satts upp.

Du rapporterar till Driftchef, Peter Simonsson och har stöd av bland annat HR-ansvarig.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med provanställning och tillträds så snart som möjligt enligt överenskommelse.

Kvalifikationer

Vi söker dig som är en positiv och driven person med erfarenhet från kollektivtrafik som vill leda våra medarbetare att utvecklas i sin yrkesroll. Din sociala kompetens hjälper dig att lämna god och effektiv service till kunder och medarbetare. Du har lätt för att skapa förtroende och är respektfull i möten med andra, samt att du har ett rakt och öppet sätt att kommunicera. Dessutom uppskattar du ett högt tempo i en föränderlig vardag och har en förmåga att skapa struktur.

Vi ser gärna att du sedan tidigare har erfarenhet av att leda personalgrupper. Meriterande är erfarenhet från trafikledning av annan spårbunden trafik eller liknade arbetsuppgifter.
B-körkort och god datorvana är ett krav.

Tjänsten ställer höga krav på sekretessmedvetande.

Ansökan

Har du frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta Hans-Petter Larsson, vice VD hans-petter.larsson@ss.se eller 073-980 61 41.

Ansökan, inklusive CV, skickas till rekrytering@ss.se så snart som möjligt, dock senast 26 augusti. Märk mailet med ”Gruppchef”. Urval och intervjuer sker löpande.

Fackliga företrädare

Saco-TJ Peter Lindewald peter.lindewald@ss.se
Seko Alem Dzaferbegovic alem.dzaferbegovic@ss.se