Jobba hos oss

Att arbeta på och med spårvägen innebär stort enskilt ansvar. Men det innebär också att man ingår i ett team. Den samlade insatsen värderas och mäts, bland annat  i form av kundnöjdhet och punktlighet. I båda dessa mätningar ligger Stockholms Spårvägar i topp bland trafikutövare i Stockholmsområdet.

Vill du jobba hos oss?
I högerspalten hittar du eventuella jobbannonser.

Se filmen om Linje 7 och vad två av våra medarbetare säger om sina arbetsuppgifter.

Spårvagnskonduktör
Som konduktör är du vårt ansikte utåt. Du ansvarar för försäljning och visering av giltigt färdbevis samt att ge service till resenärerna. I mötet med resenärerna har du en utpräglad serviceroll.

Arbete på obekväma tider samt helger och storhelger ingår då spårvägstrafiken är igång i stort sett dygnet runt. SL:s taxa tillämpas.

Ditt intresse för service är grundläggande. Det är viktigt att du gillar människor och vill ge information och hjälpa resenärer så att de blir nöjda med sin resa. Du kommer att arbeta självständigt i vagnen, vilket ställer krav på din förmåga att prioritera och ta ansvar. Du är noggrann och ordningsam samt förstår vikten av tidspassning.

Konduktör ska vara över 18 år och genomgått minst 2 år på gymnasium med godkända betyg i svenska, matematik och engelska. Arbetet som konduktör kräver goda kunskaper i svenska och engelska då du i det dagliga har kontakt med resenärer av alla slag. Särskilt linje 7 trafikerar ett område med många svenska och utländska turister.

Har du behörighet som trafikbiträde eller konduktör från någon av Stockholms spårvägslinjer är det en merit.

Spårvagnsförare
Arbetet som spårvagnsförare är ansvarsfullt, krävande och ibland stressig. Det gäller att vara skärpt och behålla lugnet när cyklister, fotgängare och bilister dyker upp i spåret. Att klara detta och samtidigt ha förmågan att bemöta resenärer  och kollegor på ett trevligt och professionellt sätt är meriterande hos oss.

Att arbeta som spårvagnsförare ger mycket tillbaka. En god kamratanda, mestadels trevliga resenärer och ett arbete du inte tar med dig hem. En vanlig arbetsdag bjuder nästan alltid på nya överraskningar.

Förutsättningen att trivas med arbetet som spårvagnsförare är extra god för den som uppskattar udda arbetstider. Eftersom vagnarna rullar i stort sett dygnet runt får man räkna med skiftande arbetstider. Så det gäller att kunna arbeta såväl tidiga morgnar som sena kvällar och nätter samt helger.

Det är inte tekniskt svårt att köra spårvagn men du måste ha stora kunskaper om vagnarna, banan och dess säkerhetsbestämmelser.

För att bli förare krävs bland annat godkänt lämplighetstest och att klara de medicinska kraven enligt Transportstyrelsen. Den obligatoriska läkarundersökningen omfattar bland annat syn-, hörsel-, diabetes- och drogtest. Förare måste ha fyllt 20 år, ha körkort minst klass B samt god körvana. Man ska ha genomgått minst 2 år på gymnasium eller ha motsvarande kunskaper samt kunna uttrycka sig mycket väl i svenska språket, både tal och skrift.

Trafikledare
Arbetet som trafikledare är ansvarsfullt och samtidigt stimulerande men krävande, funktionen är bemannad dygnet runt under årets alla dagar..

Arbetet som trafikledare sker i en operativ ledningsmiljö där det ställs stora krav på simultankapacitet, samarbete och självständigt agerande. Du måste kunna arbeta under stress men ändå hålla en hög kvalitet på arbetet. Du ska ha god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift. Du bör ha goda erfarenheter av att arbeta med PC-baserade system. I arbetet ingår både trafikledning och personalplanering samt att ringa in resurser vid sjukdom. För att bli trafikledare måste man först ha kompetens och behörighet som spårvagnsförare. Vidare krävs gymnasiekompetens eller motsvarande med godkända betyg i svenska, engelska och matematik.

Fordonstekniker
Fordonsunderhållsverksamheten syftar till att hålla vagnparken i tillgänglig och i driftdugligt skick dygnet runt, året runt.

Underhållschefen har i sin stab funktioner för beredning och planering, reservdelar och Inköp samt instruktioner och provning. Underhållschefen ansvarar för verksamheten i två verkstäder vad gäller förvaltning av fordon, underhållsstrategi, planering, personalansvar och rapportering

Fordonsunderhållet utförs av kvalificerade montörer där ett grundläggande krav är genomgången 3-årig ellära på gymnasienivå eller motsvarande med minst godkänt betyg. Nyanställd montörspersonal får vagn­underhållsutbildning för våra olika vagntyper A34, A35, A36.

Montörsteamet består av såväl natt- som dagmontörer och skiftgående montörer; alla är mobila och har sina arbetsplatser på bägge depåerna.

Montörerna fungerar även som störningsbekämpare; de kan omgående rycka ut för att undanröja stoppande fel.

Vagnstvätt och vagnsstädning utförs i bägge depåerna 7 dagar i veckan av särskilt avdelad personal.

Här publicerar vi lediga jobb efter hand som vakanser uppstår eller nya behov uppkommer.