Jobba hos oss

Att arbeta på och med spårvägen innebär stort enskilt ansvar. Men det innebär också delaktighet i ett team, vars samlade insats värderas och mäts, bl.a. i form av kundnöjdhet och punktlighet. I båda dessa mätningar ligger Stockholms Spårvägar i topp bland trafikutövare i Stockholmsområdet. Se filmen om Linje 7 och vad två av våra medarbetare säger om sina arbetsuppgifter.

Trafikledare
Arbetet som trafikledare är ansvarsfullt och samtidigt stimulerande men krävande, funktionen är bemannad dygnet runt under årets alla dagar..

Arbetet som trafikledare sker i en operativ ledningsmiljö där det ställs stora krav på simultankapacitet, samarbete och självständigt agerande. Du måste kunna arbeta under stress men ändå hålla en hög kvalitet på arbetet. Du ska ha god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift. Du bör ha goda erfarenheter av att arbeta med PC-baserade system. I arbetet ingår både trafikledning och personalplanering samt att ringa in resurser vid sjukdom. För att bli trafikledare måste man först ha kompetens och behörighet som spårvagnsförare. Vidare krävs gymnasiekompetens eller motsvarande med godkända betyg i svenska, engelska och matematik.

Spårvagnsförare
Arbetet som spårvagnsförare är ansvarsfullt, krävande och ibland stressig. Det gäller att vara skärpt och behålla lugnet när cyklister, fotgängare och bilister dyker upp i spåret. Att klara detta och samtidigt ha förmågan att bemöta resenärer  och kollegor på ett trevligt och professionellt sätt är meriterande hos oss..

Att arbeta som spårvagnsförare ger mycket tillbaka. En god kamratanda, mestadels trevliga resenärer och ett arbete du inte tar med dig hem. En vanlig arbetsdag bjuder nästan alltid på nya överraskningar.

Förutsättningen att trivas med arbetet som spårvagnsförare är extra god för den som uppskattar udda arbetstider. Eftersom vagnarna rullar i stort sett dygnet runt får man räkna med skiftande arbetstider. Så det gäller att kunna arbeta såväl tidiga morgnar som sena kvällar och nätter samt helger.

Det är inte tekniskt svårt att köra spårvagn men du måste ha stora kunskaper om vagnarna, banan och dess säkerhetsbestämmelser.

För att bli förare krävs bland annat godkänt lämplighetstest och att klara de medicinska kraven enligt Transportstyrelsen. Den obligatoriska läkarundersökningen omfattar bland annat syn-, hörsel-, diabetes- och drogtest. Förare måste ha fyllt 20 år, ha körkort minst klass B samt god körvana. Man ska ha genomgått minst 2 år på gymnasium eller ha motsvarande kunskaper samt kunna uttrycka sig mycket väl i svenska språket, både tal och skrift.

Spårvagnskonduktör
Som konduktör är du vårt ansikte utåt. Du ansvarar för försäljning och visering av giltigt färdbevis samt att ge service till resenärerna. I mötet med resenärerna har du en utpräglad serviceroll.

Arbete på obekväma tider samt helger och storhelger ingår då spårvägstrafiken är igång i stort sett dygnet runt. SL:s taxa tillämpas.

Ditt intresse för service är grundläggande. Det är viktigt att du gillar människor och vill ge information och hjälpa resenärer så att de blir nöjda med sin resa. Du kommer att arbeta självständigt i vagnen, vilket ställer krav på din förmåga att prioritera och ta ansvar. Du är noggrann och ordningsam samt förstår vikten av tidspassning.

Konduktör ska vara över 18 år och genomgått minst 2 år på gymnasium med godkända betyg i svenska, matematik och engelska. Arbetet som konduktör kräver goda kunskaper i svenska och engelska då du i det dagliga har kontakt med resenärer av alla slag. Särskilt linje 7 trafikerar ett område med många svenska och utländska turister.

Har du behörighet som trafikbiträde eller konduktör från någon av Stockholms spårvägslinjer är det en merit.

Fordonsunderhåll
Fordonsunderhållsverksamheten syftar till att hålla vagnparken i tillgänglig och i driftdugligt skick dygnet runt, året runt.

Underhållschefen har i sin stab funktioner för beredning och planering, reservdelar och Inköp samt instruktioner och provning. Underhållschefen ansvarar för verksamheten i två verkstäder vad gäller förvaltning av fordon, underhållsstrategi, planering, personalansvar och rapportering

Fordonsunderhållet utförs av kvalificerade montörer där ett grundläggande krav är genomgången 3-årig ellära på gymnasienivå eller motsvarande med minst godkänt betyg. Nyanställd montörspersonal får vagn­underhållsutbildning för våra olika vagntyper A34, A35, A36.

Montörsteamet består av såväl natt- som dagmontörer och skiftgående montörer; alla är mobila och har sina arbetsplatser på bägge depåerna.

Montörerna fungerar även som störningsbekämpare; de kan omgående rycka ut för att undanröja stoppande fel.

Vagnstvätt och vagnsstädning utförs i bägge depåerna 7 dagar i veckan av särskilt avdelad personal.

HR-ansvarig till AB Stockholms Spårvägar

AB Stockholms Spårvägar driver på Trafikförvaltningens uppdrag linjetrafik med spårvagn på Spårväg City och Lidingöbanan. Dessutom driver vi den museala trafiken
Djurgårdslinjen och en bussdivision under tillväxt. Vi fortsätter vår satsning på ständig utveckling och är just nu inne i en spännande tillväxtfas. Vi söker därför en HR-ansvarig för hela verksamheten.

Arbetsuppgifter
– Vara stöd och bollplank till chefer i samband med analys av personalbehov, kompetensförsörjning och rekrytering.
– Vara stöd och ge råd till chefer i fackliga förhandlingar och övriga personalärenden.
– Arbeta med frågor kring den fysiska och psykosociala arbetsmiljön.
– Ansvara för att bolagets arbetsmiljöhandbok uppdateras löpande. I samråd med ledningen fastställa lämpliga mål och uppdatera handlingsplanen för det systematiska arbetsmiljöarbetet. Följa upp och stötta chefer i detta arbete.
– Följa upp att bolagets policies och rutiner inom personalområdet efterlevs.
– Ha hand om företagshälsovård, rehabfrågor och drogtester.
– Medverka vid förhandling av kollektivavtal.
– I samarbete med löneansvarig ansvara för lönekartläggning i enlighet med fastställda rutiner.
– Ansvara för genomförande av medarbetarundersökning samt i samarbete med chefer genomföra uppföljande åtgärder med anledning av denna.
– Medverka till att personalhandboken löpande kompletteras och uppdateras. I samarbete med ledning och kommunikationsansvarig se till att den kommuniceras
ut till personalen.

Du kommer att ingå i avdelning Ekonomi och Administration och rapporterar till avdelningschefen. Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med provanställning och tillträds så snart som möjligt enligt överenskommelse.

Kvalifikationer
Du har högskoleutbildning inom personal/HR eller annan relevant utbildning och minst 3 års erfarenhet av motsvarande arbetsuppgifter. Du behöver också kunskaper i arbetsrätt, förhandlingsvana samt goda kunskaper i svenska och engelska.

Som person är du självgående, initiativtagande och lösningsfokuserad. Då tjänsten innebär många kontakter både internt och externt är det viktigt att du har god verbal och skriftlig förmåga, är serviceinriktad och har lätt för att samarbeta.

Ansökan
Har du frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta Anna Emås, ekonomichef, anna.emas@ss.se.

Välkommen med din ansökan, med personligt brev och CV, till rekrytering@ss.se så snart som möjligt, dock senast 15 februari. Urval och intervjuer sker löpande.

Fackliga företrädare
Saco-TJ, Peter Lindewald, Peter.Lindewald@ss.se
Seko, Alem Dzaferbegovic alem.dzaferbegovic@ss.se

Läs annonsen som pdf